Întrebări frecvente
-“ Care este cea mai bună formă de mișcare?”
R : Cea care îți permite să te simți bine, cea pe care o POȚI efectua și perfecta în timp
-“Care este cel mai eficient exercițiu?”
R : Cel care nu îți provoacă dureri(altele decât oboseala musculară), care îți este adaptat particularităților tale: vârstă, mobilitate, stare de sănătate, patologii asociate.
-“Fac corect mișcarea?”
-“În cât timp slăbesc prin sport?”
R : Scăderea ponderală se realizează prin mecanisme fiziologice identice la toată populația sănătoasă: utilizarea grăsimii în scop energetic se realizează în condiții de efort moderat și de durată îndelungată, aici intervine măiestria profesorului tău, de a identifica ce înseamnă pentru TINE efort moderat. Pe de altă parte, susținerea efectelor unei ședințe de activitate fizică este imperios necesar a se realiza prin adoptarea stilului de viață echilibrat.
-"Sunt 10 ședințe suficiente pentru hernia de disc?"
R: Numărul de ședințe de terapie pentru depășirea episodului dureros variază de la pacient la pacient, unii resimt beneficiile încă de la o singură ședință pentru ca ulterior să fie necesar un program de gimnastică medicală.
-"Este bine să fac un program de sport de pe youtube ca sa nu mai am dureri de spate?"
R: Este important ca un kinetoterapeut să prescrie acel set de exerciții care se pliază pe nevoile tale după o evaluare minuțioasă.
-"Fac tratament în stațiune de 2 ori /an și tot am dureride spate. Ce ar trebui să mai fac?"
R: Tratamentul balneoclimateric este recomandat în scop terapeutic și de recuperare, dar el nu asigură prevenirea recidivelor sau „dispariția” diagnosticului. Este necesar adoptarea zilnică a unui program de gimnastică medicală și educarea posturii care să asigure pe termen lung scăderea riscului de evoluție a patologiei, diminuarea intensității și frecvenței episodului dureros cu implicații asupra calității vieții.
-"În cât timp slăbesc prin nutriție?"
R: Există așa numitele „diete comerciale” care asigură rapid scăderea ponderală pe fondul pierderii masive de masă musculară și ceva din țesut adipos. Recomandările bazate pe dovezi susțin urmarea unui plan nutrițional fără restricții calorice severe care să permită scăderea în greutate cu pierdere minoră din masa musculară și în principal pierdere din țesut adipos. Adoptarea stilului de viață sănătos asigură, pe termen lung, obținerea greutății ideale și menținerea acesteia.
-"Care sunt alimentele interzise?"
R: Nu există alimente interzise, sunt recomandări în ceea ce privește frecvența consumului, cantitatea din acele alimente al căror consum inadecvat asociază creșterea în greutate și riscul de apariție a bolilor cronice.
-"Există alimente care „distrug caloriile” ingerate?"
R: Toate alimentele conțin calorii deci și energie. Confuzia este dată de potențialul acelor componente biologic active care asociază o creștere a activității dinamice specifice alimentelor și implicit o creștere a cheltuielii energetice. Însă, această cheltuială este infimă, indiferent de cât ardei iute sau piper ai consuma.