1. Ce sunt suplimentele alimentare?
• „sunt produse alimentare ale căror scop este să completeze dieta normală și care sunt surse concentrate de nutrienți sau alte substanțe cu efect nutrițional ori fiziologic, separat sau în combinație”, conform Ordinului MSP 1069 / 2007.
2. Ce categorii de suplimente există?
a) Cu conținut de vitamine și/sau minerale
b) Cu conținut de alte substanțe cu efect nutrițional sau fiziologic care includ: aminoacizi, enzime, acizi grași esențiali, pre- și probiotice, botanice și extracte botanice, diverse alte substanțe biologic active (coenzima Q10, licopen, inozitol, glucozamine). (Dr. Gabriela Garban, dr. Nicoleta Florescu „Ghid – Suplimentele alimentare).
3. Care sunt „capcanele” la care suntem expuși?
Piața suplimentelor alimentare nu este foarte bine reglementată în România, ceea ce reprezintă o oportunitate pentru industria suplimentelor alimentare. Mesaje precum: „miraculos”, „revoluționar”, „salvator”, „inovator”, „arde grăsimea”, „slăbești fără nici un efort” sunt abuzive și influențează semnificativ alegerea unui supliment, România fiind în topul țărilor UE la consumul de suplimente (studiu Ipsos, 2022 pentru Food Supplements Europe).
În fișa de informare „ Dietary Supplements for Weight Loss” publicată în 2022 în National Institute of Health, se subliniază că, suplimentele utilizate pentru scăderea în greutate reprezintă o alegere pentru cei pentru care schimbarea dietei și a stilului de viață este dificil, cu toate că recomandările specialiștilor în sănătate pentru scăderea în greutate pe termen lung sunt de alegere a unei alimentații sănătoase cu restricție calorică moderată și practicarea activității fizice.
Spre deosebire de medicamente, suplimentele alimentare nu necesită revizuire înainte de aprobare din partea FDA (Food Drug Administration), astfel, producătorii de suplimente sunt responsabili pentru a determina dacă produsele lor sunt sigure și că afirmațiile de pe etichetă sunt adevărate și nu induc în eroare.
Am extras din același review câteva dintre ingredientele utilizate în suplimentele pentru slăbit pentru a putea identifica nivelul de dovezi, mecanismul de acțiune și eficacitatea acestora:
Ingredient | Mecanism de acțiune propus | Dovezi de eficacitate | Dovezi de siguranță |
Mango african (Irvingia Gabonensis) |
Inhibă adipogeneza și reduce nivelul de leptina | Puține studii clinice, toate cu eșantion de dimensiuni mici. Constatări ale cercetării : posibilă reducere modestă a greutății corporale și a circumferinței taliei |
Nu au fost raportate probleme legate de siguranță pentru până la 3.150 mg/zi timp de 10 săptămâni. Efecte adverse raportate : dureri de cap, dificultăți de somn, flatulență și gaze |
Cofeină (cofeină adăugată sau din guarana, nucă de cola verba mate sau alte ierburi) | Stimulează sistemul nervos central, crește termogeneza și oxidarea grăsimilor | Studii clinice pe termen scurt cu produse combinate Concluziile cercetării: posibil efect modest asupra greutății corporale sau scăderea creșterii în greutate în timp |
Probleme de siguranță nu sunt raportate de obicei la aporturi mai mici de 400-500mg/zi pentru adulți, preocupări semnificative la doze mai mari Efecte adverse raportate: nervozitate, vărsături și tahicardie |
Extract de boabe de cafea verde (Coffea arabica, Coffea canephora, Coffea robusta) |
Inhibă acumularea de grăsime, modulează metabolismul glucozei | Puține studii clinice, toate de calitate metodologică slabă Constatări ale cercetării: posibil efect modest asupra greutății corporale |
Puține preocupări legate de siguranță raportate pentru până la 200 mg/zi, timp de 12 săptămâni, dar nu au fost studiate riguros Reacții adverse raportate: cefalee și infecții ale tractului urinar |
Ceai verde (Camellia sinensis) și extract de ceai verde |
Crește consumul de energie și oxidarea grăsimilor, reduce lipogeneza și absorbția grăsimilor) | Mai multe studii clinice de bună calitate metodologică asupra catechinelor de ceai verde cu și fără cofeină Descoperiri ale cercetării: posibil efect modest asupra greutății corporale |
Nu există probleme de siguranță raportate pentru utilizarea ca băutură, conține cofeină, unele probleme de siguranță raportate pentru extractul de ceai verde Efecte adverse raportate (pentru extractul de ceai verde): constipație, disconfort abdominal, greață, creșterea tensiunii arteriale și leziuni hepatice |
Carnitina |
Crește oxidarea acizilor grași | Mai multe studii clinice cu scăderea în greutate ca efect secundar Concluziile cercetării: posibilă reducere modestă a greutății corporale |
Nu au fost raportate probleme de siguranță până la 2 g/zi timp de un an, sau 4 g/zi timp de 56 zile. Ar putea crește nivelurile de N-oxid de trimetilamină care sunt legate de un risc mai mare de boli cardiovasculare |
Capsaicina și alți capsaicinoizi |
Crește consumul de energie și oxidarea lipidelor, crește sațietatea și reduce aportul de energie | Mai multe studii clinice, concentrate în principal pe aportul de energie și pe apetit | Puține probleme de siguranță raportate pentru până la 33 mg/zi timp de 4 săptămâni sau 4 mg/zi timp de 12 săptămâni |
Crom |
Crește masa musculară slabă, favorizează pierderea de grăsime, reduce aportul de alimente, nivelul foamei și pofta de grăsimi | Mai multe studii clinice de diferite calități metodologice Constatări ale cercetării: efect minim asupra greutății și grăsimii corporale |
Nu au fost raportate probleme de siguranță pentru dozele recomandate (20-45 mcg/zi pentru adulți) Reacții adverse raportate: dureri de cap, scaune apoase, constipație, slăbiciune, vertij, greață, vărsături și urticarie |
Sursa: https://ods.od.nih.gov/factsheets/WeightLoss-HealthProfessional/ (mai multe informații despre studiile realizate și eficiența principiilor active).
În ceea ce privește utilizarea suplimentelor alimentare pentru sportivi, discuțiile sunt, de asemenea, ample și voi aborda acest aspect într-un articol viitor.
Este important să discuți cu specialistul atunci când decizi să optezi pentru utilizarea suplimentelor alimentare pentru că acestea pot interfera cu alte medicamente, pot determina reacții adverse sau alergii, toxicitate, etc.
4. Adevărat este…
Plantele medicinale reprezintă o sursă inepuizabilă de substanțe active cu proprietăți farmacologice diverse, de exemplu, metformin, medicament utilizat în tratamentul diabetului zaharat tip 2, conține extracte de Galega officinalis cu proprietăți hipoglicemiante. Un alt exemplu de sursă de principii bioactive cu potențial antiinflamator, de data aceasta, este Boswellia serrata.
Cu toate beneficiile aferente produselor vegetale, TOTUȘI, recomandarea de obținere a extractelor de uz terapeutic din plante este necesar a fi cea din culturi controlate. De asemenea, un preparat are un anume efect terapeutic scontat condiționat de prezența principiilor active în concentrație corespunzătoare cu doza eficace dar și de formularea standardizată care să asigure de fiecare dată același efect. De exemplu, în cazul utilizării boswellia serrata, pentru acțiunea antiinflamatorie a acizilor boswelici, un dozaj redus va avea ca și consecință efect proinflamator.
În loc de concluzii, este important de remarcat că pe piață există suplimente ce conțin un anume produs vegetal în concentrații diferite sau mențiunea că preparatul include extractul fără să precizeze concentrația sau adăugarea și de alte componente cu scopul atragerii cumpărătorului.